spacer
spacer

ETUSIVU
PERINNE
JULKAISUJA
ARKISTO
TERVA
TERVAN KÄYTTÖ
TERVAN MYYNTI
MATKAILU
TUOTTEET
TAPAHTUMAT
SANONTOJA:
 Mitä teet, tee se tervan kanssa.
ETUSIVU arrow TERVAN KÄYTTÖ arrow KÄYTTÖ NYT > VENEEN TERVAUS

KÄYTTÖ NYT > VENEEN TERVAUS
 Vanhan kansan tervan käyttö oli hyvin monipuolista. Reet, kärryt, veneet, köydet, työkalut ym. ulkona käytettävät tarve-esineet tervattiin. Hyvien suojausominaisuuksiensa, tuoksunsa, helpon käyttönsä ja edullisen hintansa ansiosta terva on säilyttänyt asemansa perinteisen puuveneiden suojaamisessa edelleen. Tervan käyttö lisääntyy, koska puuveneiden suosio on nousussa ja ne halutaan myös käsitellä perinteisin menetelmin.

Image
Veneen tervausta Kajaanin tervamarkkinoilla 1999

OHJEITA:

PUHDISTUS:
Ennen tervan sivelyyn ryhtymistä on varmistettava, että vene on kuiva ja puhdas. Vanhasta veneestä poistetaan kuivanut irtoava terva kaapimalla tai harjaamalla varovasti teräsharjalla. Mahdollinen hiekka, roskat ja pöly poistetaan harjaamalla.
 

TYÖVÄLINEET:
Pukit veneen alla helpottavat työskentelyä ja nostavat sen oikeaan työskentelykorkeuteen. Siveltimiksi sopivat tavalliset maalaussiveltimet. Käyttökelpoinen siveltimen leveys on esimerkiksi 100 mm. Siveltimiin kannattaa lisätä jatkovarsi, joka helpottaa huomattavasti varsinkin sisäpinnan tervausta. Työvälineet puhdistetaan pineenitärpätillä ja saippualiuoksella.

TERVAUSSÄÄ
Tervaus tulee aina suorittaa kuivalla säällä ja parhaaseen lopputulokseen päästään lämpimässä, auringonpaisteisessa säässä. Viileämmällä ilmalla tervan imeytymistä ja kuivamista auttaa huomattavasti, jos tervaa varovasti lämmitetään esimerkiksi vesihauteessa.

TERVAN LAATU
Tervana kannattaa käyttää vain puhdasta tervahaudassa tuotettua kotimaista mäntytervaa. Se on pitkän perinteen tuomalla kokemuksella puuveneen suojaukseen paras tervalaatu.

ESIMERKKIOHJEITA
Vene voidaan käsitellä ohentamattomalla tervalla mikäli sen laatu on riittävän hyvä. Imeytystervauksessa ja veneen sisäpuolisissa käsittelyissä tervaa voidaan ohentaa. Ohentaminen parantaa tervan imeytymistä ja vähentää tahraavuutta. Ohentamiseen käytetään pineenitärpättiä (Puutärpätti Oulu A1) ja puristettua pellavaöljyä tai pellavaöljyvernissaa. Veneen materiaalista ja entisistä käsittelyistä riippuen sekoitussuhteita voidaan tarpeen mukaan vaihdella. Kokeilujen ja kokemuksen myötä sopivat seossuhteet löytyvät.

1. Esimerkkiresepti: 1 osa hautatervaa ja 1 osa pineenitärpättiä

2. Esimerkkiresepti: 1 osa hautatervaa, 1 osa pellavaöljyä (tai vernissaa), 1 osa pineenitärpättiä

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  ProAgria Kainuu | Esa Heikkinen | e.heikkinen@kajaani.net | Kirjaudu
spacer